Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

Om linkbuilding te kunnen begrijpen, dien je de omliggende stof ook te weten. Zowel voor de ervarende als beginnende linkbuilder is het goed om te weten wat er wordt bedoeld met de term ‘backlinks’, vandaar dat wij dat graag voor jou uitlichten!

Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

Wij kunnen het heel moeilijk gaan uitleggen, maar dat doen wij niet. Backlinks zijn verwijzingen vanaf een externe website naar je eigen domein. Dit is belangrijk voor Google. Zoekmachines in het algemeen zien backlinks als stemmen voor jouw website. Logische wijs heeft het aantal kwalitatieve en relevante verwijzende links invloed op de waarde van de pagina/domein.

Eveneens heeft de waarde van je domein of pagina weer invloed op de ranking. Hoe hoger de waarde, hoe hogere de positie in Google is, des te meer organische bezoekers je krijgt.

De term ‘backlinks’ is vakjargon binnen de linkbuilding wereld. Je probeert bij linkbuilding en zo sterk en kwalitatief mogelijk linkprofiel rondom je website te bouwen. Als we nog wat dieper in de stof duiken, wordt linkbuilding ook wel ‘off-page SEO’ genoemd en is naast on-page en technische SEO één van de 3 onderdelen van zoekmachine optimalisatie.

Kwaliteitscontrole

Wij gaven aan dat kwaliteit en relevantie belangrijker zijn dan kwantiteit. Maar hoe kan jij backlinks controleren? In de praktijk zijn er verschillende programma’s waarmee jij websites kan analyseren. De meest voorkomende is de tool van Moz.com. Via de tool van Moz kan je snel en gemakkelijk inzien hoe een website ervoor staat. Wil je wat dieper in de materie duiken dan kan dat eveneens met Moz.com, maar kan je ook een Ahrefs of Majestic gebruiken.

Het is zeker aan te raden om dit te doen. Google wordt steeds slimmer en dat betreft ook de manier van linkbuilding. Waar vroeger kwantiteit de regel was, is dat vandaag de dag juist omgedraaid naar kwaliteit en relevantie. Zorg dus dat jij de 2 waarden hoog in het vaandel hebt staan. Hierdoor weet jij zeker dat je linkbuilding goed toepast, zonder al teveel kennis in huis te hebben. Voor de ervarende linkbuilder is deze informatie wellicht minder relevant, maar eveneens is het goed om de materie opnieuw aan het daglicht te krijgen, zodat jij de expert blijft die jij bent.

Wist jij dat?

Backlinks tot 1 van de oudste SEO factoren binnen het algoritme van Google behoort. Backlinks geven niet alleen de waarde van een website aan, maar ook hoe populair een website is en hoe waardevol de informatie op de site is. Sinds de Penguin update in 2013 zijn de 2 waarden, kwaliteit en relevantie, de noemer geworden om linkbuilding effectief en bovenal goed toe te passen.

Tenslotte, willen wij graag afsluiten met een andere tip. Wil jij bekijken of jou posities in Google op bepaalde zoekwoorden stijgen? Gebruik dan de monitoring tool van SEranking. Via haar dashboard kan jij inzien of jij daadwerkelijk stijgt op bepaalde zoekwoorden.

We Are Linkbuilding Experts!

Liever je linkbuilding aan onze experts uitbesteden?
Linkbuilding